تبدیل ضایعات
مواد ضایعاتی حاصل از کشتار مانند: رودهها، خون، کلّة مرغ و ... پس از عملیات کشتاری در صورتی که به عنوان زباله به محیط بازگردانده شود علاوه بر این که موجبات آلودگی محیط زیست را فراهم میسازد امحاء آن نیز کاری سخت و پرهزینه را به دنبال خواهد داشت. لذا تبدیل این مواد ضایعاتی به شکل پودر گوشت و یا پودر خون به عنوان یکی از فرآوردههای قابل مصرف دامی گامی مؤثر در جهت بهبود شرایط زیست محیطی و همچنین تأمین قسمتی از جیرة غذایی دام و طیور و آبزیان خواهد بود.
بنابراین شرکت گیلان کشتار در راستای تحقّق بخشیدن به این امر مهم همزمان با احداث کشتارگاه در مجاورت سالن کشتار مبادرت به ساخت سالن تبدیل ضایعات نموده تا مواد ضایعاتی در اسرع وقت و در کمترین فاصلة مکانی تبدیل به فرآوردههای قابل استفاده گردد.
مواد ضایعاتی حاصل از کشتار توسّط پمپهای بسیار قوی از طریق لولههای قطوری به داخل سالن تبدیل ضایعات هدایت میگردد. در ابتدای کار از دستگاهی که مسؤولیّت جداسازی پرهای مرغ و سایر مواد غیر قابل پخت را دارد عبور نموده و پس از آن محتویات آن وارد دیگ پخت میگردد.
سالن تبدیل ضایعات مجهز به 3 دستگاه دیگ پخت.
یکی از عوامل مورد نیاز در پخت مواد ضایعاتی بخار آب میباشد که توسّط دستگاههای دیگ بخار تأمین میگردد. بخارآب تولیدی در 2 بخش به مصرف میرسد یک بخش آن برای تأمین آب گرم قسمتهای مختلف کشتارگاه و بخارآب دستگاه اسکالدر و بخش دیگر آن جهت انجام عمل پخت مواد ضایعاتی در داخل دیگهای پخت.
مواد ضایعاتی در داخل دیگهای پخت در دمای 145 درجة سانتیگراد تحت فشار 5/2 درجه اتمسفر قرار میگیرند که پس از گذشت مدّت زمان 15 دقیقه فرآیند پخت کامل گردیده و ضایعات به شکل پودر به رنگ قهوهای روشن از دیگها خارج و بر روی دستگاه خشک کن تخلیه میگردند تا رطوبت آن کاهش یافته و مانع از ایجاد محیط مناسب رشد قارچها و باکتریها گردد. سپس پودر حاصله به داخل دستگاه آسیاب هدایت میگردد تا به ذرّات ریزتری تبدیل گردیده و سپس طی عبور از الک مخصوص به صورت پودر یک دست در داخل گونیهای مخصوص تخلیه و توزین گشته و دهانة گونی توسّط دستگاه دوخته میشود.
خون انتقال یافته به سالن تبدیل ضایعات نیز طی فرآیند فوق به پودر خون تبدیل گردیده و سپس بسته بندی میگردد. از پودرهای تولید شده ( پودر گوشت و پودر خون ) در مدّت زمانهای مشخص نمونه برداری گردیده و جهت آنالیز به آزمایشگاه ارسال میگردد تا نسبت و درصد فاکتورهای مهمی نظیر چربی، پروتئین خام ( CP ) ، TVN ، رطوبت و ... مورد بررسی قرار گرفته تا از دارا بودن استانداردهای لازم اطمینان حاصل گردد.
پودرهای بسته بندی شده بر روی نوار نقاله قرار گرفته و به داخل خودروهای حمل انتقال مییابد تا به مراکز مورد نیاز جهت تأمین بخشی از جیرة غذایی دام و طیور و آبزیان ارسال گردد.